top of page
Still Life

Gaukite individualų mitybos planą, kuris tikrai veikia.​
Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!

2-Receptas-telefone.png
Mintybos-planavimas-telefone-m.png

Varškė ir jautrus skrandis: kaip valgyti, kad nepakenktų

Sužinokite, ar varškė tinka jautriam skrandžiui, kaip ją vartoti, kad nedirgintų, ir kokie paruošimo būdai padeda lengviau virškinti. Patarimai jautriam virškinimui!

Varškė ir jautrus skrandis: kaip valgyti, kad nepakenktų

Individualus mitybos planas: Registruotis dabar

Sumažinkite liemens apimtį. Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!


Gastritas ir opaligė - tai būklės, susijusios su padidėjusiu skrandžio gleivinės jautrumu bei rūgštingumu. Varškę galima valgyti sergant gastritu ir skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opalige, nes ją virškinant išsiskiria gerokai mažiau skrandžio rūgšties, todėl mažiau dirginama skrandžio gleivinė.


Gastritas – tai skrandžio gleivinės uždegimas, kuris gali būti ūmus arba lėtinis. Jį dažnai sukelia padidėjusi skrandžio rūgšties gamyba, Helicobacter pylori bakterija, netinkama mityba, stresas ar vaistai (pvz., nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo – ibuprofenas, aspirinas).


Opaligė – tai gilesni gleivinės pažeidimai, atsirandantys skrandyje arba dvylikapirštėje žarnoje dėl rūgšties poveikio ir gleivinės apsauginių mechanizmų susilpnėjimo.


Kai kurie produktai gali sustiprinti simptomus, skatindami skrandžio rūgšties gamybą, tačiau varškė priklauso prie neutralių ar net gleivinę apsaugančių maisto produktų.


Varškė - tai svarbus baltymų šaltinis, kuris padeda gleivinės regeneracijai, skatina audinių atsistatymą bei gijimą:


  • Audinių atstatymas: baltymai yra pagrindiniai audinių statybiniai blokai. Jie sudaro kolageną, kuris yra pagrindinis baltymas, atsakingas už odos ir gleivinės struktūrą. Gastrito ar opaligės atveju, kai skrandžio gleivinė pažeidžiama, baltymai padeda atstatyti pažeistas vietas ir stiprinti gleivinę.

  • Gijimo procesai: kai organizmas patiria bet kokį pažeidimą (įskaitant gleivinės uždegimą ar opas), jis turi atstatyti ir gydyti audinius. Baltymai suteikia reikalingas aminorūgštis, kurios yra būtinos audinių regeneracijai, skatinant gijimo procesus.

  • Imuninė sistema: baltymai taip pat padeda stiprinti imuninę sistemą, kuri yra svarbi kovojant su uždegimais ir infekcijomis, sukeliančiomis gastritą ir apsunkinančiomis opų gijimą.


Varškės nauda esant jautriam skrandžiui:


  • Lengvai virškinama – varškėje esantys pieno baltymai (kazeinas) yra švelnūs ir dažniausiai nesukelia rūgštingumo padidėjimo.

  • Greitas virškinimas – lengvai virškinami produktai greičiau pereina per virškinimo sistemą ir nesukelia pilnumo ar diskomforto jausmo.

  • Skrandžio ir žarnyno apkrovos sumažinimas – lengvai virškinamas maistas mažina skrandžio rūgšties išsiskyrimą ir dirginimą, todėl jis tinka žmonėms, sergantiems skrandžio ar žarnyno sutrikimais.

  • Greitesnis maistinių medžiagų pasisavinimas – lengvai virškinamas maistas greičiau pateikia organizmui reikalingas maistines medžiagas.

  • Rūgštingumo lygis – varškė nėra rūgšti, lyginant su kitais maisto produktais, tokiais kaip citrusiniai vaisiai, pomidorai, kava ar šokoladas, kurie gali skatinti skrandžio rūgšties gamybą. Rūgštūs maisto produktai, patekę į skrandį, dirgina gleivinę ir skatina didesnį rūgšties išsiskyrimą, kas gali pabloginti gastrito ar opaligės simptomus.

  • Riebalų kiekis – varškė, ypač liesa ar vidutinio riebumo, turi mažai riebalų. Riebūs maisto produktai, ypač kepti, sunkiai virškinami ir gali sukelti papildomą skrandžio sulčių sekreciją. Liesesnė varškė lengviau virškinama, todėl dažniausiai nesukelia šios problemos.

  • Baltymų poveikis: varškėje yra dviejų rūšių baltymų – kazeino ir išrūgų baltymų. Paprastai baltymai skatina skrandžio rūgšties gamybą, tačiau varškės baltymai veikia švelniau. Todėl valgant varškę, skrandis dažniausiai nereaguoja taip stipriai kaip į kitus baltyminius produktus – ji lengviau virškinama ir mažiau dirgina skrandį.

  • Gleivinę apsaugantis poveikis – minkšta, pertrinta ar termiškai apdorota varškė padeda švelniai saugoti skrandžio gleivinę, sumažindama dirginimą.


Kaip padidinti varškės apsauginį poveikį:


  • Maišyti varškę su pienu, jogurtu ar kefyru, kad ji taptų dar lengvesnė virškinimui.

  • Vengti rūgščių ar aštrių priedų, kurie galėtų sukelti gleivinės dirginimą.

  • Termiškai apdoroti – garuose virta varškė arba lengvas varškės apkepas yra dar švelnesnis pasirinkimas jautriam skrandžiui


Kaip išsirinkti varškę:


  • Rinktis minkštą, pertrintą arba garuose ruoštą varškę. 

  • Konsistencija – minkšta, pertrinta ar trinta varškė yra lengvesnė virškinimui nei sausa ar kieta. Jei įsigijote sausą varškę, galite ją pertrinti per sietelį arba sumaišyti su skysčiu.

  • Vengti labai riebios varškės – lengviausiai virškinama liesa ar vidutinio riebumo varškė, todėl, kad ji būtų kuo lengviau virškinama, geriausia rinktis liesą (0–5 proc. riebalų) arba pusiau riebią (5–9 proc.) varškę. Riebi varškė (9 proc. ir daugiau) gali būti sunkiau virškinama.

  • Nesumaišyti su rūgščiais ar sunkiai virškinamais priedais – citrusiniais vaisiais, rūgščiomis uogomis, riebiais užpilais.

  • Valgyti šiltą arba kambario temperatūros – per šalta varškė gali sukelti spazmus, o per karšta – sudirginti gleivinę.

  • Sudėtis – svarbu rinktis be priedų, t. y., be skonio stipriklių, cukraus, konservantų ar dirbtinių dažiklių. Geriausias pasirinkimas – natūrali varškė.

  • Laktozės toleravimas – jei jautriai reaguojate į pieno produktus, galite išbandyti varškę be laktozės.


Tinkamai paruošta varškė gali būti vertingas maisto produktas net esant skrandžio problemoms, jei ji vartojama saikingai ir derinama su tinkamais ingredientais.


Kaip paruošti varškę jautriam skrandžiui:


  • Pertrinti per sietelį – taip pašalinami gumulėliai ir varškė tampa vientisa, švelnios tekstūros.

  • Sumaišyti su kefyru, jogurtu arba šiltu pienu – šie skysčiai sudrėkina varškę, todėl ji tampa minkštesnė, ne tokia sausa, lengviau virškinama ir mažiau dirgina skrandį.

  • Suplakti su trintuvu – įpylus truputį vandens ar kito skysčio ir suplakus, varškė tampa kreminės konsistencijos – lengva valgyti ir virškinti.

  • Apdoroti termiškai - jei šalta varškė sukelia nemalonių pojūčių (pvz., sunkumo ar diskomforto jausmą skrandyje), ją galima švelniai pašildyti, tai padės sumažinti skrandžio dirginimą ir pagerins virškinimą.

  • Garinti, virti, ruošti orkaitėje – švelnus būdas, kuris nesunaikina naudingų medžiagų, pav., varškės apkepas, virtinukai.


Individualus mitybos planas: Registruotis dabar

Sumažinkite liemens apimtį. Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!


Individualus mitybos planas Jums


Su kuo valgyti varškę esant jautriam skrandžiui?

Jei skrandis jautrus, reikėtų vengti labai rūgščių, sunkiai virškinamų ar aštrių priedų.


Lengvai virškinami priedai:

  • Medus – natūralus saldiklis, lengvesnis skrandžiui nei cukrus.

  • Bananai – minkšti ir švelnūs, dažniausiai nesukelia rūgštingumo.

  • Kepti obuoliai – mažiau rūgštūs nei švieži, lengviau virškinami.

  • Trinti riešutai ar riešutų sviestas – minkšta konsistencija neapsunkina skrandžio.

  • Su jogurtu ar kefyru – švelnina varškės tekstūrą ir lengvina virškinimą.


Ko vengti:

  • Rūgščių uogų (serbentų, spanguolių, vyšnių, citrusinių vaisių) – gali dirginti skrandžio gleivinę.

  • Svogūnų ar česnakų, aštrių prieskonių – kurie gali apsunkinti virškinimą.

  • Sunkiai virškinamų priedų (riebi grietinė, sviestas, riešutai, sėklos) – gali sukelti sunkumo jausmą.


Lengvi receptai jautriam skrandžiui:


Švelni trinta varškė su medumi

  • 100 g pertrintos varškės;

  • 1 arbatinis šaukštelis medaus;

  • 2 šaukštai šilto pieno arba kefyro;

Sumaišykite visus ingredientus iki vientisos masės. Galima valgyti vieną arba tepti ant skrebučio.

Trinta varškė su jogurtu ir medumi

Varškės ir bananų kremas

  • 100 g minkštos varškės;

  • ½ prinokusio banano;

  • 1 šaukštas natūralaus jogurto;

Viską suplakti trintuvu iki kreminės konsistencijos.

Skanus ir sveikas varškės ir bananų kremas

Keptų obuolių ir varškės užkandis

  • 1 obuolys;

  • 100 g pertrintos varškės;

  • Žiupsnelis cinamono;

Obuolį perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir kepkite orkaitėje 180°C apie 15 min. Iškeptą obuolį sumaišykite su varške ir cinamonu.

Sveikas keptų obuolių ir varškės užkandis

Apibendrinimas: Ar varškė tinka jautriam skrandžiui?


Taip, jeigu ji vartojama teisingai paruošta. Termiškai apdorota, suplakta ar sumaišyta su skysčiais (pav., kefyru, pienu, jogurtu) varškė tampa daug lengviau virškinama ir rečiau sukelia diskomfortą. Jei vartosite ją saikingai, be dirginančių priedų – tai gali būti puikus sveikas pasirinkimas net ir jautriam skrandžiui.


Individualus mitybos planas: Registruotis dabar

Sumažinkite liemens apimtį. Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!

Mitybos planas svoriui mesti

bottom of page