Valgant neperdirbtą ar kuo mažiau perdirbtą maistą, galima ne tik pagerinti sveikatą, bet ir numesti svorio. Neperdirbtame maiste išlieka daug vertingų maistinių medžiagų. Toks maistas sotesnis, neturi pridėtinio cukraus, druskos ir konservantų.
Individualus mitybos planas: Registruotis dabar
Valgykite skaniai ir be streso!
Neperdirbtas maistas – tai maisto produktai, kurių pradinė būklė iki įsigijimo, išliko nepakitusi ar minimaliai pakitusi:
vaisiai: švieži, džiovinti, šaldyti;
lapinės ir šakninės daržovės: pvz., bulvės, saldžios bulvės ir t.t.;
grūdai: rudi, plikyti ir balti ryžiai, kitos kruopos, dribsniai be priedų, miltai, kuskusas, makaronai ir kt.;
ankštiniai: pupelės, lęšiai, avinžirniai;
grybai: švieži ir džiovinti;
riešutai: žemės ir medžių bei sėklos be druskos ir cukraus;
mėsa, paukštiena, žuvis, jūros gėrybės;
švieži kiaušiniai;
pienas šviežias ar pasterizuotas;
jogurtas šviežias ar pasterizuotas;
kava, arbata;
prieskoninės žolelės ir prieskoniai;
Šie maisto produktai dažniausiai yra natūralios, sveikos formos ir nebuvo apdoroti tokiais būdais, kurie galėtų pakeisti jų maistinę sudėtį ir vertę. Skirtumas tarp neperdirbtų ir minimaliai perdirbtų maisto produktų yra nereikšmingas.
Neperdirbti ir minimaliai perdirbti maisto produktai - tai maisto produktai be pridėtinio cukraus, druskos, riebalų ir dirbtinių priedų!
Neperdirbti ar minimaliai perdirbti maisto produktai gali būti derinami tarpusavyje ir naudojami įvairių patiekalų gamybai. Neperdirbto ar minimaliai perdirbto maisto nauda:
Išsaugomos vertingos maistinės medžiagos.
neperdirbtas ar minimaliai perdirbtas maistas padeda išsaugoti natūralias maistines medžiagas esančias produkte;
maistinių medžiagų vientisumą išsaugantys gaminimo būdai, pavyzdžiui, garinimas ar tausojantis kepimas, gali dar labiau padidinti neperdirbtų maisto produktų maistinę vertę, nes juos lengviau įsisavinti;
Didelis maistinių medžiagų tankis.
neperdirbti maisto produktai turi daugiau maistinių medžiagų, o tai reiškia, kad juose yra didesnė vitaminų, mineralų ir kitų svarbių maistinių medžiagų koncentracija vienoje kalorijoje;
natūralūs vaisiai, daržovės, sveiki grūdai ir liesi baltymai suteikia daugybę maistinių medžiagų, kurios atstato sunaudotas organizmo atsargas ir palaiko įvairias organizmo funkcijas;
Daugiau skaidulų.
neperdirbtuose maisto produktuose, ypač sveikuose grūduose, vaisiuose ir daržovėse, gausu įvairių maistinių skaidulų;
jos pagerina žarnyno darbą, padidina sotumo jausmą ir gali padėti numesti svorio;
skaidulos - tai gerųjų žarnyno bakterijų maistas;
Nėra pridėtinio cukraus ir druskos.
neperdirbtuose maisto produktuose nėra pridėtinio cukraus ir druskos;
sumažėjęs pridėto cukraus ir druskos suvartojimas yra susijęs su geresne širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata, mažesne lėtinių ligų rizika (nutukimo, II tipo diabeto ir t.t.) ir geresne kraujospūdžio kontrole;
Nėra dirbtinių priedų ir konservantų.
neperdirbtuose maisto produktuose nėra dirbtinių priedų, konservantų ar kvapiųjų medžiagų, kurios randamos daugelyje perdirbtų maisto produktų;
šių priedų vengimas gali sumažinti kai kurių nepageidaujamų reakcijų riziką (alerginių, autoimuninių ir t.t.) ir prisidėti prie bendros sveikatos palaikymo;
Geresnė cukraus kiekio kraujyje kontrolė.
visas, neperdirbtas maistas, ypač turintis žemą glikemijos indeksą, gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje;
tai naudinga žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu arba tiems, kurie nori efektyviai valdyti savo svorį;
tačiau, nereikia užmiršti, kad cukraus kontrolei svarbus ne tik glikemijos indeksas, bet ir porcijos dydis bei bendras suvartotų kalorijų kiekis;
Padeda numesti ir kontroliuoti svorį.
neperdirbtas maistas vartojamas tinkamo dydžio porcijomis, gali prisidėti prie subalansuotos ir sočios mitybos;
didelis skaidulų kiekis ir maistinių medžiagų tankis esantis neperdirbtuose maisto produktuose gali padėti reguliuoti apetitą, numesti ir išlaikyti sveiką kūno svorį;
Teigiamas poveikis psichinei sveikatai.
dieta, kurioje gausu neperdirbto maisto, siejama su geresne psichine sveikata;
maistinėmis medžiagomis turtingas maistas, įskaitant omega-3 riebalų rūgštis, antioksidantus, vitaminus, mineralus randamus neperdirbtuose maisto produktuose, gali palaikyti smegenų funkciją ir nuotaiką;
Skonių ir tekstūrų įvairovė.
valgant įvairų neperdirbtą maistą gaunami įvairūs skoniai, tekstūros ir maistinės medžiagos, todėl maistas tampa skanesnis ir malonesnis;
mėgavimasis įvairiais maisto produktais taip pat gali prisidėti prie visapusiškos ir sočios dietos;
Daugiau apie neperdirbtą sveiką maistą skaitykite: https://www.emityba.lt/nori-numesti-svorio-tai-nebijok-valgyti
Neperdirbti maisto produktai turi daug naudos, o subalansuota mityba, apimanti įvairius maisto produktus, yra labai svarbi sveikatai. Rinkdamiesi dietą visada atsižvelkite į individualius mitybos poreikius, tačiau neužmirškite, kad metant svorį, svarbiausia - kalorijų deficitas.
Individualus mitybos planas: Registruotis dabar
Valgykite skaniai ir be streso!