Nesudėtinga greitai sumažinti pilvą ir išvengti ligų, susijusių su padidėjusia pilvo apimtimi, jei kontroliuosite suvartojamų riebalų, druskos ir cukraus kiekius.
Mitybos planas riebalų deginimui: Registruotis dabar
Pilvo riebalai, tai riebalai, kurie randasi pilvo srityje ir sukelia daug rūpesčių jų savininkams, ne tik dėl figūros, bet ir dėl žalos sveikatai. Didelio pilvo savininkams padidėja rizika susirgti 2 tipo cukriniu diabetu, hipertenzija, širdies ligomis, kai kuriomis vėžio formomis bei demencija.
Vis dar atsiranda naivuolių, kurie mano, jog sveikata ir svoris nepriklauso nuo mitybos ir viską “nurašo ant paveldimumo" ar amžiaus.
Paveldimumo ir amžiaus negalite pakeisti, tačiau savo svorį tikrai galite kontroliuoti, tuo pačiu sumažinti paveldimumo įtaką sveikatai bei išvengti kai kurių ligų.
Užtenka žiūrėti į veidrodį, paimkite metrą ir pasimatuokite liemens apimtį, nes tai yra geras būdas sužinoti ar turite viršsvorį, kuris gali būti pavojingas Jūsų sveikatai.
Reikia susirūpinti: moterys = 80 cm
vyrai = 94 cm
Padidėjusi ligų rizika: moterys > 80 cm – 88 cm
vyrai > 94 cm – 102 cm
Didelė ligų rizika: moterys > 88 cm
vyrai > 102 cm
Jei liemens apimtis parodė padidėjusią riziką, vadinasi, jau turite sukaupęs nemažą kiekį išorinių (matomų) ir visceralinių (nematomų vidinių) riebalų. Ar žinote, kad visceraliniai riebalai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką (infarkto, insulto ir kt.), cukrinio diabeto ir vėžio riziką?
Kaip greitai numesti riebalus nuo pilvo:
Paslėptas cukrus.
jei "matomo" cukraus nevalgote ar valgote mažai, o jūsų mityboje yra daug „paslėpto“ cukraus, pilvo apimčių nepavyks sumažinti;
maisto produktuose „paslėptas“ cukrus gali būti nematomas, tačiau jį išduos saldus skonis: ledai, saldainiai, sausainiai, pyragai, saldūs gėrimai, saldūs alkoholiniai gėrimai ir t.t.;
jei cukrus labai „paslėptas“, valgytojas nejaučia saldaus skonio: duona, batonas, padažai, kečupai, marinuoti produktai ir t.t.;
dar sunkiau identifikuoti "paslėptą" cukrų, kuris pristatomas kitu pavadinimu: pvz., kukurūzų sirupas, fruktozė, dekstrozė, gliukozė, medus, agavų sirupas, klevų sirupas, invertuotas cukrus, maltozė, melasa, sacharozė ir t.t.;
cukrus yra cukrus ir visiškai nesvarbu ar jis baltas, ar rudas;
jei norite sumažinti pilvo apimtis, skaitykite etiketes ir rinkitės maisto produktus be cukraus ar su mažesniu cukraus kiekiu;
etiketėse nurodomas pridėtinio cukraus kiekis gramais: pvz., jei kečupo etiketėje nurodytas cukraus kiekis - 17 g, tai reiškia kad 100 g kečupo yra apie 4 arb.š. cukraus;
cukraus norma per dieną (remiantis Amerikos širdies asociacija): moterims apie 25 g, vyrams apie 37 g;
mažinant svorį cukraus reikėtų suvartoti dar mažiau;
tinkamas pasirinkimas – produktai, kuriuose ne daugiau 5 g/100 g cukraus.
Paslėpta druska.
dauguma mano, kad druskos vartojimas – tai druska, kurią užsibarstėte gamindami maistą, ir visiškai nekreipia dėmesio į tai, kad suvartoja daug „paslėptos“ druskos valgydami: rūkytus, sūdytus, vytintus, marinuotus ir raugintus maisto produktus;
daug druskos turi visų rūšių suriai (ypač kietieji ir fermentiniai);
net mineralinis vanduo ir duona gali turėti didelį druskos kiekį;
jei negaminate maisto namuose, dažnai valgote greitą ir perdirbtą maistą: čipsus, sūrius užkandžius, pica, dešreles, virtą dešrą, padažus ir t.t., vadinasi, jos suvartojate per daug;
druska – neturi kalorijų, bet turi didelį poveikį sveikatai.
ji reikalinga raumenų susitraukimui, nerviniams impulsams, skysčių pusiausvyrai palaikyti ir t.t.;
tačiau per didelis druskos kiekis gali padidinti kraujo spaudimą, infarkto ir insulto riziką, ir, žinoma, svorį bei pilvo apimtį;
druskos norma - 5 g per dieną. Jei etiketėje nurodyta, kad 100 g produkto yra 1,25 g druskos, tai yra daug;
tinkamas pasirinkimas: produktai, kuriuose ne daugiau 0,5 - 1,0 g/100 g druskos.
Paslėpti riebalai.
jei dažnai valgote pusgaminius, šaldytą, greitą ar labai perdirbtą maistą – tai jūsų mityboje yra ne tik „paslėptų“ riebalų, bet ir „paslėpto“ cukraus ir „paslėptos“ druskos. riebalai, kaip baltymai ir angliavandeniai, reikalingi organizmui: odai, plaukams, sąnariams, imunitetui, vyriškų ir moteriškų hormonų sintezei ir t.t.;
jie pagerina maisto skonį, tačiau valgant riebalus sotumo jausmas ateina vėliau, dažniausiai tada, kai jau būnate persivalgęs;
nesunaudoti riebalai kaupiami, todėl žmogus tunka;
mityboje riebalai turi sudaryti apie 30 proc.;
tinkamas pasirinkimas, produktai, kuriuose ne daugiau nei 7 g/100 g riebalų.
Ar žinojote, kad didžioji dalis saldumynų savo sudėtyje, be cukraus, turi apie 50 proc. riebalų? Pavyzdžiui, 100 g šv. kiaulienos dešrelių - apie 15 g riebalų; 100 g saliami dešroje – apie 35 g riebalų, 100 g fermentinio sūrio - apie 28 g riebalų ...
Kaip greičiau atsikratyti riebalų nuo pilvo:
skaitykite maisto produktų etiketes;
sumažinkite perdirbtų maisto produktų vartojimą;
maistą gaminkite patys ir kontroliuokite suvartojamų riebalų, druskos ir cukraus kiekius.
Mitybos planas riebalų deginimui: Registruotis dabar