Norėdami sumažinti kraujospūdį, pradėkite mažinti druskos suvartojimą. Druska neturi kalorijų, tačiau turi didelį poveikį kraujospūdžiui ir sveikatai.
Individualus mitybos planas: Registruotis dabar
Valgykite skaniai ir be streso!
Pasaulyje 1 iš 3 suaugusiųjų serga hipertenzija, tai yra, turi padidėjusį kraujospūdį. Hipertenzija - pagrindinis insultų, infarktų, inkstų nepakankamumo rizikos veiksnys.
Daugybė klinikinių tyrimų aiškiai parodė teigiamą ryšį tarp druskos vartojimo ir padidėjusio kraujospūdžio. Be to, įrodyta, kad druskos vartojimo apribojimas gali sumažinti kraujospūdį.
Įdomu: beždžionėms, šimpanzėms ir babuinams druskos vartojimo padidinimas sukelia labai didelį ir progresuojantį kraujospūdžio didėjimą, kuris gali būti panaikintas nustojus vartoti druską.
Įrodyta, kad druskos vartojimo apribojimas gali sumažinti kraujospūdį.
druska reikalinga raumenų susitraukimui, nerviniams impulsams, skysčių pusiausvyrai palaikyti ir t.t.;
tačiau, per didelis druskos kiekis, gali padidinti kraujo spaudimą, infarkto ir insulto riziką bei svorį;
su amžiumi sergančiųjų hipertenzija daugėja: 20–30 m. amžiaus grupėje hipertenzija serga 1 iš 10 gyventojų, o 50 m. amžiaus grupėje – 5 iš 10;
jautrumas druskai didėja senstant, turintiems metabolinį sindromą ar nutukimą;
didelė klaida manyti, kad druskos vartojimas – tai tik druska, kurią užsibarstėte gamindami maistą, ir visiškai nekreipti dėmesio į tai, kad suvartojate daug „paslėptos“ druskos valgydami rūkytus, sūdytus, vytintus, marinuotus ir raugintus maisto produktus;
jei negaminate maisto namuose, dažnai valgote greitą ir perdirbtą maistą: pav., čipsus, sūrius užkandžius, picą, dešreles, virtą dešrą, padažus ir t.t., vadinasi, druskos suvartojate per daug;
bendras druskos kiekis per parą, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, neturi būti didesnis kaip 5 g arba vienas arbatinis šaukštelis;
jei etiketėje nurodyta, kad 100 g produkto yra 1,25 g druskos, tai yra daug;
tinkamas pasirinkimas: produktai, kuriuose druskos yra ne daugiau kaip 0,5-1,0 g/100 g;
saikingas druskos vartojimo sumažinimas yra veiksminga priemonė kraujospūdžiui mažinti;
Kaip sumažinti suvartojamos druskos kiekį:
Kaip gaminti:
gamindami maistą ribokite druskos kiekį;
niekada nesūdykite maisto, prieš tai neparagavę;
maistą gaminkite namuose, nes tik tada žinosite kiek druskos sunaudojote;
pirkdami maistą, skaitykite etiketes;
vietoj druskos maistą paskaninkite žolelėmis ar kitais nesūdytais prieskoniais;
Kokius maisto produktus valgyti:
rinkitės natūralius maisto produktus kuriuose nėra pridėtinės druskos;
valgykite šviežią ar šaldytą mėsą ir žuvį;
valgykite šviežius vaisius ir daržoves;
nesūdykite papildomai vaisių ar daržovių salotų!
jei daržovių ar vaisių salotose yra produktų su druska, pav., alyvuogių, sūrio, sūdytų riešutų, nesūdykite papildomai;
jei perkate paruoštą (perdirbtą) maistą, tai tik tokį, kuriame yra mažai druskos;
mineralinis vanduo gali turėti didelį druskos kiekį, todėl skaitykite etiketes;
visi mėsos ir žuvies konservai turi daug druskos, todėl jų nereikėtų valgyti turintiems aukštą kraujospūdį;
valgydami mėsos ar žuvies konservus su šviežiomis daržovėmis, papildomai nenaudokite druskos!
daug druskos turi visų rūšių sūriai ypač kietieji ir fermentiniai;
vietoj fermentinio ar kietojo sūrio, užkandžiui rinkitės šviežią varškę be druskos;
sumuštiniams gaminti rinkitės minkštą sūrį su mažu druskos kiekiu, pavyzdžiui, varškės ar šviežią mocarelą;
daug druskos turi ne tik sūris, bet ir duona, tačiau gamintojai jau gali pasiūlyti duonos su mažesniu druskos kiekiu;
rūkyti, sūdyti, vytinti mėsos ir žuvies produktai - druskos bomba... šie produktai nevartotini sergant hipertenzija, turint padidėjusį svorį ar metabolinį sindromą;
Sūrumo pojūtis labai greitai keičiasi. Pradėjus vartoti mažiau sūdyto maisto, greitai priprantama ir sūrus maistas tampa nebeskanus.
Individualus mitybos planas: Registruotis dabar
Numeskite svorį, sumažinkite kūno masės indeksą ir liemens apimtį vos per 3 mėnesius.
Šaltinis: