Baltymų kokteilis gali būti patogus pasirinkimas norintiems patenkinti kasdienį baltymų poreikį, ypač jei sunku gauti pakankamai baltymų vien tik iš maisto.
Individualus mitybos planas: Registruotis dabar
Receptai tik 3 - 5 ingredientai!
Valgykite skaniai ir lieknėkite be streso!
Parduotuvėse labai daug baltyminių kokteilių (proteino). Visi nori pačio geriausio produkto. Tačiau, kaip išsirinkti tinkamą, tokioje gausoje proteinų?
Pagrindinis proteino tikslas – papildyti mitybos racioną baltymais, padėti auginti raumeninę masę, o dar geriau liesą raumeninę masę, nes riebalų, celiulito ir išsipūtusio pilvo nereikia nei sportininkams, siekiantiems medalių, nei paprastiems sporto salių lankytojams.
Išsirinkti labai paprasta. Šiuolaikinėje rinkoje dažniausiai sutiksime pieno išrūgų (WHEY protein) koncentratą, izoliatą ir rečiau hidrolizatą. Skiriasi ir proteinų kainos: izoliatai ir hidrolizatai – brangesni už koncentratus. Proteino įsisavinimo laikas taip pat skiriasi: greičiausiai įsisavinamas hidrolizatas, lėčiausiai koncentratas.
Kokybiškiausi proteinai gaminami žemoje temperatūroje (ultrafiltracija, mikrofiltracija), nenaudojant rūgščių ir kitų cheminių medžiagų.
pieno išrūgų proteinai gaminami iš pieno išrūgų;
pieno išrūgų baltymas - tai sudėtinga baltymo molekulė, sudaryta iš baltyminių frakcijų: beta-laktoglobulino, alfa - laktalbumino, imunoglobulino(IgG), glikomakropeptidų ir nedidelių peptidų: laktoferino, laktoperoksidazių, lizocimo;
norint pagaminti aukštos kokybės proteiną, gamintojai stengiasi nepažeisti švelnios baltymo molekulės;
aukštos kokybės baltymai gaunami žemoje temperatūroje, mažo rūgštingumo sąlygomis, vengiant baltymo denatūracijos (pažeidimo);
Koncentratas yra gaminamas iš pieno išrūgų, koncentruojant baltymus, tai yra, pašalinant vandenį.
kai koncentratas gaminamas žemoje temperatūroje, išlieka nepažeistos baltymų molekulės;
pirmos kartos pieno išrūgų koncentratai (WHEY protein koncentrate) turėjo tik 25 – 40 proc. baltymų, daug laktozės ir riebalų;
šiuolaikiniuose koncentratuose išlieka 80 proc. baltymų, o tai reiškia, kad 80 proc. sausos masės yra baltymas;
koncentratuose išlieka apie 10 g laktozės, apie 6 g riebalų ir apie 150 g cholesterolio;
100 g koncentrato yra apie 400 kcal;
Koncentratas netinka tiems, kas netoleruoja laktozės ir yra alergiški pieno produktams.
Izoliatas gaminamas iš pieno išrūgų, izoliuojant baltymus.
Izoliatai gaminami keliais būdais:
izoliatai, išgauti naudojant jonų keitimo metodą (Ion – exchanged Whey protein), turi didžiausią baltymų kiekį grame;
jonų keitimo metodo metu – baltymai izoliuojami naudojant elektros krūvį ir naudojant chemines medžiagas: druskos rūgštį (imituojamas baltymų skaidymas skrandyje);
dėl cheminių reagentų naudojimo gamybos procese, baltymo molekulės pažeidžiamos;
jonų keitimo būdu pagamintas izoliatas gali prarasti apie 70 proc. biologinės baltymo vertės;
tačiau įdomu tai, kad lieka nepažeistas baltymas beta-laktoglobulinas, kuris yra dažniausia alergijos priežastis;
pažangesni izoliato gamybos būdai: mikrofiltracija (MF), ultrafiltracija (UF), kryžminio srauto filtracija (CFM), nano filtravimas (NF);
šie būdai leidžia gamintojui pagaminti geros kokybės ir aukštos biologinės vertės produktą;
pieno išrūgų apdorojimo metu naudojamos: ultrafiltracija ir mikrofiltracija žemoje temperatūroje;
ultrafiltracijos ir mikrofiltracijos metodas leidžia izoliuoti didelį kiekį baltymų, pašalinti daug laktozės ir riebalų, nepažeisti švelnių baltymo molekulių;
kryžminio srauto mikrofiltracija (CFM) - tai ne cheminis procesas, nes nenaudojami jokie cheminiai reagentai;
MF, UF ir CFM būdu gautame proteine lieka daug kalcio ir mažai natrio;
gaminant izoliatus, galutiniame produkte labai mažai lieka laktozės, riebalų ir cholesterolio;
izoliatai turi apie 90 proc. aukštos biologinės vertės baltymų;
100 g izoliato yra apie 340 - 370 kcal;
Hidrolizatas. Kokybiškiausi hidrolizatai gaminami iš ultra ir mikrofiltruoto pieno išrūgų izoliato, naudojant fermentus.
hidrolizės proceso metu, baltymų molekulės, veikiamos fermentų, suskaidomos į mažesnes sudedamąsias dalis: di ir tri peptidus;
tai labai lengvai ir greitai įsisavinamas baltymas;
hidrolizate beveik nėra riebalų, pieno cukraus (laktozės), cholesterolio;
dėl šios priežasties, hidrolizuotus proteinus gali vartoti visi, kas nori auginti liesą raumens masę ir ryškintis;
hidrolizuoti proteinai tinka vyresniems žmonėms, norintiems papildyti savo racioną aukštos kokybės ir lengvai įsisavinamais baltymais;
moterys, vartodamos hidrolizatą, nekaups vandens;
aukštos kokybės hidrolizatai tinka ir žmonėms netoleruojantiems laktozės;
nereikėtų vartoti hidrolizuotų proteinų, kurie buvo gaminami naudojant rūgštį ir karštį;
tokio produkto vartojimas gali sukelti skrandžio ir žarnyno negalavimus;
Individualus mitybos planas: Registruotis dabar
Receptai tik 3 - 5 ingredientai!
Valgykite skaniai ir lieknėkite be streso!