Ir avižų kruopos, ir avižų dribsniai – tai sveikas pasirinkimas. Viskas priklauso nuo produkto kokybės, paruošimo būdo, suvalgyto kiekio ir naudojamų priedų.
Individualus mitybos planas: Registruotis dabar
Valgykite skaniai ir be streso!
Metant svorį, neretai iškyla klausimas, ką geriau valgyti: avižų kruopas ar avižų dribsnius?
Avižų kruopos - tai kruopos iš nulukštentų avižų grūdų. Nulukštentose avižų kruopose išlieka visos vertingos avižų savybės, tačiau Išvirti košę iš avižų kruopų užtrunka laiko - apie 20 - 30 min.
Gaminimo laiką galima sutrumpinti:
iš vakaro užpilkite kruopas vandeniu ir palikite brinkti per naktį;
ryte kruopas perplaukite ir išvirkite;
kiek laiko virti, priklauso nuo jūsų skonio receptorių: jei norite švelnesnės konsistencijos košės, virkite apie 10 min.;
tačiau, manoma, kad sveikesnė košė - kai kruopos išlieka nesutižusios ir kramtomos konsistencijos;
tokiai košei išvirti užteks kelių minučių.
išvirus, košę uždenkite dangčiu ir palikite brinkti dar 10 - 15 minučių;
Išvirus košę, išjunkite ugnį ir uždenkite puodą dangčiu. Palikite brinkti kruopas 10 -15 minučių (taisyklė galioja bet kokiai košei).
Sveikiausi avižų dribsniai – gaunami apdorojant garais, presuojant specialiais volais ir džiovinant neskaldytas avižų kruopas.
Tokiu būdu pagaminti avižų dribsniai pasižymi aukšta maistine verte, lengviau paruošiami valgymui, nes jau suminkštinti grūdai trumpiau termiškai apdorojami bei yra naudojami kulinarijoje.
Avižų dribsniai pagaminti iš viso grūdo neskaldytų avižų kruopų, vadinami viso grūdo avižų dribsniai.
jie yra didžiausio dydžio dribsniai;
tamsesnės spalvos, kietesni, nesutrupėję;
virimas užtrunka ilgiau nei kitų dribsnių – apie 15 minučių;
būtent šiuose dribsniuose yra daugiausiai naudingų vitaminų, mikroelementų ir maistinių skaidulų;
Greito paruošimo avižų dribsniai gaminami iš skaldytų avižų kruopų.
tokiu būdu pagaminti avižų dribsniai yra šviesesni, ploni ir smulkūs, nes prieš gaminant, avižų kruopos supjaustomos į smulkesnes dalis;
košė iš tokių dribsnių paruošiama per kelias minutes arba ją užtenka užpilti vandeniu;
greito paruošimo avižų dribsniai išsaugo mažiausiai naudingų medžiagų;
tačiau šie dribsniai rekomenduojami tiems, kurie serga virškinimo trakto ligomis, nes tokiems žmonėms stambiosios skaidulos yra kontraindikuotinos;
Jei norite valgyti sveikiau ar mesti svorį, rinkitės sveikesnius avižų dribsnius:
viso grūdo avižų dribsniai (parašyta ant pakuotės);
pagaminti iš nesmulkintų avižų grūdų (labai retai rašo ant pakuotės);
atkreipkite dėmesį į dribsnių dydį: kuo stambesni, tuo geriau;
be priedų (cukraus, druskos ir t.t.), nes priedus visada galėsite pridėti;
ekologiškus (sakysite, kad brangu, tačiau ir mūsų sveikata labai brangi...);
Kaip paruošti avižų dribsnius:
išvirti (kuo smulkesni avižų dribsniai, tuo trumpiau virti);
kiek laiko virti, skaitykite gamintojo instrukciją ant pakuotės;
užpilti karštu vandeniu ir uždengus palaikyti, kol dribsniai išbrinks (iki 15 min.);
užpilti vandeniu ir laikyti per naktį termose (ryte košė bus šilta);
užpilti jogurtu, pasukomis, kefyru ar augaliniu gėrimu (laikyti per naktį ar pusdienį šaldytuve).
Ar žinojote, kad avižų dribsniai puikiai sugeria kvapus? Jei norite panaikinti kvapus šaldytuve, įpilkite avižų dribsnių į dubenėlį ir palikite šaldytuve.
Avižų košę tinka valgyti:
su daržovėmis (šviežiomis, šaldytomis, raugintomis);
su uogomis (šviežiomis, šaldytomis, džiovintomis);
su labai nedideliu kiekiu riebalų (pav., sviestu, riešutų kremu, aliejumi);
su baltymais (pav., kiaušiniu, varške, grūdėta varške, sūriu, jogurtu);
su vaisiais (šviežiais ar džiovintais);
su riešutais ar sėklomis;
Ką skaityti ant pakuotės:
sergantys celiakija, alergiški gliutenui ar netoleruojantys gliuteno, turėtų rinktis pakuotę su žyma: „be glitimo“;
avižų dribsniuose neturėtų būti priedų, tokių kaip kvapiosios medžiagos, skonį gerinančios medžiagos, saldikliai ir druska;
avižų dribsniai geriausiai išsilaiko hermetiškoje, nepermatomoje pakuotėje;
avižų dribsniai kartoninėje pakuotėje lengvai sugeria drėgmę ir gali pradėti pelyti, apkarsti;
į permatomus maišelius supakuoti avižų dribsniai, laikomi šviesoje, greitai praranda naudingąsias medžiagas bei gali apkarsti;
Kada geriausias laikas valgyti avižų košę:
avižų košė dažniausiai valgoma ryte pusryčiams;
ji aprūpina organizmą energija iki pietų;
ingredientus, kurie suteikia košei papildomą skonį, kiekvienas renkasi pagal savo skonį ir norą;
tačiau metant svorį, svarbu žinoti savo porcijos dydį;
net ir sveikai valgant, bet viršijant savo kalorijų kiekį, svoris nekris.
Individualus mitybos planas: Registruotis dabar
Valgykite skaniai ir be streso!