top of page
Still Life

Gaukite individualų mitybos planą, kuris tikrai veikia.​
Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!

2-Receptas-telefone.png
Mintybos-planavimas-telefone-m.png
Writer's pictureRoberta Mišeikienė

Ar galima valgyti varškę mažinant svorį?

Varškė - tai maisto produktas suteikiantis sotumo, todėl tinka mažinant svorį. Baltymai ir kalcis esantys varškėje sumažina alkį ir persivalgymo riziką.


Ar galima valgyti varškę mažinant svorį?

Individualus mitybos planas: Registruotis dabar

Valgykite skaniai ir lieknėkite be streso!


Jei ieškote stebuklingos piliulės, kuri padėtų sumažinti svorį, išbandykite varškę! Varškė - tai baltymų ir kalcio šaltinis. Toks derinys, ilgesniam laikui suteikia sotumo, todėl sumažėja nekontroliuojamo alkio ir persivalgymo rizika, ko pasekoje krenta kilogramai.

Apie varškę:
  • Varškėje esantys baltymai - pilnaverčiai, todėl suvalgius net mažą porciją varškės, gausite vertingą aminorūgščių derinį. Baltymų virškinimui organizmas sunaudoja daugiau energijos nei virškinant riebalus ar angliavandenius.

  • Varškėje esantis subalansuotas kalcio ir fosforo santykis yra gerai pasisavinamos formos. Moksliniai tyrimai rodo, kad kalcis, esantis pieno produktuose, padeda mažinti svorį.

  • Varškė - tai maisto produktas suteikiantis sotumo, todėl tinka mažinant svorį. Be to, varškė gali padėti sumažinti potraukį saldumynams ir padėti emociniams valgytojams sumažinti persivalgymo riziką.


Ar galima valgyti varškę mažinant svorį, priklauso nuo to, kokią varškę pasirinksite, kiek suvalgysite ir kada ją valgysite.

Kokią varškę išsirinkti:
  • Rūgšti, sausa ir grubios konsistencijos varškė ilgam užsilaiko skrandyje ir gali sukelti refliuksą, pūsti pilvą, kietinti vidurius. Šie simptomai panašūs į produkto netoleravimą ar alergiją, todėl kartais varškės atsisakoma valgyti.

  • Neskubėkite atsisakyti varškės! Jei pasireiškė minėti simptomai, rinkitės kito gamintojo varškę arba valgykite termiškai apdorotą varškę: gaminkite virtinukus, varškėtukus ar varškės apkepą. Prieš gaminant patiekalus, varškę pertrinkite per sietelį.

  • Rūgšti varškė netinka sergant gastritu, skrandžio ir dvylikapirštės opalige ar kitomis virškinimo trakto ligomis, todėl geriau valgykite varškę, kuri gaminama ne iš rūgpienio, o iš šviežio pieno (ji bus saldesnė).

  • Parduotuvėje rinkitės varškę be jokių priedų, nes priedai - tai papildomos kalorijos.

Jei gamini patiekalą su varške, tai varškė ir turi būti pagrindinis ingredientas: vaškės turi būti daugiau, nei kitų ingredientų.

Kokio riebumo varškę rinktis mažinant svorį:

Atsakymas į šį klausimą labai paprastas. Kaip manote, kokio riebumo baltymų kokteilius geria tobulo kūno sportininkai? Dažniausiai riebalų procentas baltymų kokteiliuose yra labai mažas. Tai kodėl mažinant svorį reikėtų valgyti riebius pieno produktus tame tarpe ir varškę?


  • tvirtų mokslinių tyrimų, kad riebūs pieno produktai yra sveikiau nei liesi - nėra;

  • gyvuliniuose riebaluose, tame tarpe ir riebiuose pieno riebaluose, kaupiasi pesticidai, hormonai (estrogenai, progesteronas, prolaktinas ir kt.), kancerogenai ir t.t.;

  • riebi varškė gali didinti vidurių užkietėjimo riziką;

  • mažinant svorį varškės riebumas gali svyruoti nuo 0,5 proc. iki 9 proc.;

  • tačiau nemanykite, kad mažinant svorį, liesos varškės galite suvalgyti daugiau nei riebios;


Kokio riebumo varškę rinktis mažinant svorį?
Kaip gaminti patiekalus su varške:
  • kai gaminate patiekalą su varške, tai varškė ir turi būti pagrindinis ingredientas (vaškės turi būti daugiau, nei kitų ingredientų);

  • su varške tinka valgyti: - šviežios, šaldytos, džiovintos uogos; - vaisiai, - riešutai, - įvairios daržovės (pomidoras, agurkas...); - prieskoninės žolelės (krapai, petražolės, bazilikas...);

  • varškę galite paskaninti medumi, agavų sirupu ar uogiene, žinoma, tik vienas arbatinis šaukštelis!

  • dar sotesnis derinys – varškė su uogomis ir riešutais;

  • neužmirškite, kad su riešutais gausite ir daugiau kalorijų;

  • atsargiai su grūdėta varške, nes jos sudėtyje yra grietinėlė ir druska;

Mažinant svorį, svarbiausia taisyklė - neviršyti savo kalorijų normos. Suvalgėte daugiau nei išnaudojote - svoris nekris ir joks super maistas nepadės.
Parduotuvėje rinkis varškę be jokių priedų.
Kada valgyti varškę:
  • Varškę tinka valgyti bet kuriuo paros metu, nes varškė – tai baltymai, o baltymai gerai įsisavina, bet kuriuo paros metu. Tačiau, kaip teigia mokslas, kalcis esantis varškėje, geriau įsisavina vakare ir naktį.

  • Mažinant svorį, svarbu, nepadauginti pieno produktų, bet koks maisto produktas valgomas daug kartų per dieną, gali sukelti maisto netoleravimą ar alergiją. Jei manote, kad blogai toleruojate pieno produktus, tai valgykite tik vieną pieno produktą per dieną.

  • Atkreipkite dėmėsį, kad varškė netinka vakarienei tiems, kas kaupia vandenį (tik dėl individualių organizmo savybių).

  • Jei esate saldumynų mėgėjas, emocinis valgytojas ar dažnai persivalgote ir galite nuspėti "nesivaldymo laiką", suvalgykite varškės arba užbėkite nekontroliuojamam valgymui už akių: suvalgykite patiekalą su varške ar grynos varškės likus valandai iki "nesivaldymo laiko".


Individualus mitybos planas: Registruotis dabar

Valgykite skaniai ir lieknėkite be streso!



bottom of page