Pagrindinė svorio metimo taisyklė - tai kalorijų deficitas. Valgyti kotletus metant svorį galima, tik kotletams rinkitės liesą mėsą: išpjovą, nugarinę ar krūtinėlę.
Daugeliui kotletai asocijuojasi su nesveiku ar neteisingu pasirinkimu, todėl metant svorį, jų atsisako. O visiškai be reikalo, nes kotletas kotletui - nelygu!
Pagrindinis kotletų ingredientas – malta mėsa, todėl daugelis mano, kad nusipirkus parduotuvėje jau pagaminto faršo, valgys sveikus ir liekninančius kotletus... Jei atidžiau paskaitysite faršo sudėtį, galite nustebti (ypač netoleruojantys gliuteno):
pvz., "atšaldytas vištienos faršas": smulkinta vištiena 75%, maltos vištienos odelės, vanduo, KVIEČIŲ skaidulos, druska, kvapiosios medžiagos. Gali būti alergenų ir jų produktų pėdsakų: SALIERŲ, SOJŲ PIENO, KIAUŠINIŲ. GARSTYČIŲ, GLITIMO.
Faršas priskiriamas mėsos pusgaminiams. Tai - šviežia smulkinta mėsa, į kurią gali būti pridėta kitų maisto produktų (pvz., sojos baltymų, vandens, skaidulų, krakmolo, druskos), prieskonių (pvz., pipirų, prieskonių aromatinių medžiagų) ar maisto priedų (pvz., antioksidantų E301, tirštiklių E415, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų E300, E330). Faršo sudėtinės dalys turi būti nurodytos etiketėje.
Kažin ar sveikai mitybai ir svorio metimui toks maisto produktas tinka... Vadinasi, einame į parduotuvę, nusiperkame mėsos ir susimalame patys. Teisingai, supratote, mėsą reikės susimalti patiems arba prašyti pardavėjo, kad sumaltų. Rūpinantis sveikata, visai ne pro šalį būtų nusipirkti mėsos malimo mašinėlę ar kombainą (pasirinkimas didžiulis ir pagal kainą, ir pagal modelį).
Pagrindinė svorio metimo taisyklė: kalorijų deficitas.
Jei nėra kalorijų deficito, svoris nekris, todėl kotletams rinkitės liesą mėsą: išpjovą, nugarinę, krūtinėlę. Skeptikai pasakys, kad brangu... Gera mėsa kainuoja brangiai, bet sveikata dar brangiau!
Kaip pasidaryti sveikus kotletus:
vietoj batono, išmirkyto piene, galite naudoti avižų dribsnius (dribsnius užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 10 min);
kotletai sukimba ir be kiaušinių, todėl jie nebūtini (tik kotletus formuokite šlapiomis rankomis);
vietoj vegetos naudokite natūralius prieskonius ir prieskonines žolelės (pvz., krapus, petražoles);
jei prieskoniai su druska, papildomai jos nebedėkite;
kotletų skonį paryškins svogūnas, poras ar česnakas;
jau sumaltą mėsą galite maišyti su virtais kukurūzais, tarkuota cukinija, morka, moliūgu, supjaustytais smulkiais kubeliais grybais, paprika ir t.t. Fantazijai ir skoniui ribų nėra!
Nevoliokite kotletų džiuvėsiuose, miltuose ar dar kažkur (ypač jei turite problemų su padidėjusiu rūgštingumu), nes kepimo metu susidarę degėsiai dirgins skrandį.
Nebūtina kotletus kepti tik orkaitėje ar ruošti konvekcinėje krosnelėje. Keptuvėje vidutiniškai įkaitikite aliejų, šlapiomis rankomis formuokite kotletus ir iškepkite. Nesudeginkite! Jei įpilsite šlakelį vandens ar kokosų pieno, ar liesos grietinėlės arba pomidorų pastos, turėsite padažiuką. Skanaus!
Galima valgyti kotletus metant svorį, tačiau yra vienas niuansas: jei suvalgysite per daug tokių skanių ir sveikų kotletų, svorio nenumesite, nes viršysite savo kaloražą.
Junkitės prie www.emityba.lt platformos ir numeskite svorį, sumažinkite kūno masės indeksą bei liemens apimtį vos per 3 mėnesius.