top of page
Still Life

Gaukite individualų mitybos planą, kuris tikrai veikia.​
Pirmi rezultatai jau po 7 dienų!

2-Receptas-telefone.png
Mintybos-planavimas-telefone-m.png
Writer's pictureRoberta Mišeikienė

Ar galima valgyti koldūnus metant svorį?

Koldūnai – tai skanu ir sotu! Metant svorį labai svarbu atsižvelgti į suvartojamų kalorijų kiekį, o kalorijų kiekis 100 g koldūnų gali svyruoti nuo 120 iki 320 kcal.

Ar Galima valgyti koldūnus metant svorį?

Tačiau metant svorį ar norint sveikai maitintis, jie dažniausiai išbraukiami iš mitybos raciono, nes manoma, kad tai labai nesveikas patiekalas. O gal visiškai be reikalo...


Metant svorį labai svarbu atsižvelgti į suvartojamų kalorijų kiekį, o kalorijų kiekis 100 g koldūnų gali svyruoti nuo 120 kcal iki 320 kcal. Dar labiau kaloringumą padidina riebūs padažai. Todėl, jei koldūnų kaloringumas didelis ir sudaro pusę dienos kalorijų normos, svoris nekris ir sveikata negerės.


Koldūnų kaloringumas priklauso:

  • nuo koldūnų įdaro;

  • nuo padažo su kuriuo valgomi koldūnai;

  • nuo paruošimo būdo: ar koldūnai virti, ar skrudinti aliejuje, o gal virti ir apkepti;


Kaip jau supratote, tik kontroliuodami koldūnų sudėtį, padažus ir gamybos būdą, kontroliuosite suvartojamas kalorijas, savo svorį bei sveikatą. Jei mėgstate koldūnus ir nenorite jų atsisakyti, laikykitės pagrindinės taisyklės: koldūnus pasidarykite pats!


Kaip pasigaminti sveikus koldūnus?

Koldūnai gaminami iš tešlos ir įdaro, o patiekiami su padažu.

  • tešla - sudėtiniai angliavandeniai, kurie suteikia energijos;

  • įdaras - baltymai, organizmo statybinė medžiaga;

  • padažas - riebalai, reikalingi normaliam organizmo funkcionavimui;

Atsiminkite, kad šių maistinių medžiagų derinys suteikia sotumo ilgam laikui.


Tešla turėtų sudaryti 40 - 50 proc. koldūno svorio.

  • kuo ploniau tešlą kočiosite, tuo mažiau miltų suvalgysite;

  • tešlai gaminti dažniausiai naudojami trys pagrindiniai ingredientai: miltai, kiaušinis, vanduo;

  • dėl elastingumo į tešlą galima įpilti šaukštą aliejaus;

  • dėl skonio įdėti druskos;

  • įprastai naudojami aukščiausios rūšies kvietiniai miltai;

  • tešlą galima pasidaryti ir iš viso grūdo kvietinių miltų, tačiau tokia tešla nebus elastinga ir, greičiausiai, nepavyks plonai iškočioti, o skonis gali skirtis nuo įprastų koldūnų.

Įdaras turėtų sudaryti 50 - 60 proc. koldūno svorio.

  • sveikų ir skanių koldūnų įdarui pagaminti turi būti naudojama aukštos maistinės vertės ir kokybės liesa mėsa: vištiena, kalakutiena, kiauliena, jautiena, veršiena;

  • skaniausias koldūnų įdaras, kai sumaišoma kelių rūšių mėsa: vištos ar kalakuto krūtinėlė su kiaulės nugarine; kiaulienos ir jautienos išpjovos ir t.t., nes skonių fantazijai ribų nėra;

  • jei tikslas - pagaminti mažesnio kaloringumo koldūnus, nupjaustykite matomus riebalus;


Jei patingėsite sumalti mėsą pats, o naudosite pirktinį faršą, tai sugadinsite visą patiekalą. Nė joks pirktinis faršas neatstoja, namuose pagaminto faršo skonio!


Jei norite, kad koldūnai būtų sultingi, nepagailėkite svogūnų.

  • svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais;

  • keptuvėje vidutiniškai įkaitinkite šaukštelį aliejaus ir apkepkite svogūnus iki geltonos spalvos;

  • svogūnus sumaišykite su malta mėsa;

  • naudokite natūralius prieskonius ir mėgiamus žalumynus;

  • skaniau – švieži žalumynai, ypač tinka krapai ir petražolės, kurie suteiks puikų skonį koldūnams;


Padažas.

Koldūnus įprasta valgyti su padažu. Tačiau jei tikslas numesti svorį ir sveikai maitintis, tai vietoj riebių padažų rinkitės graikišką jogurtą ar grietinės šaukštelį. Maišykite su žalumynais.


Naminių koldūnų receptas:

Koldunai Lieknėjant ar sveika?

Tešlai

  • Miltai (kvietiniai a.r.) - 450 g ir dar šiek tiek kočiojimui;

  • Vanduo - 200 g;

  • Kiaušinis L dydžio – 1 vnt.;

  • Alyvuogių aliejus 1 valg. š.;

  • Druska pagal skonį.

Įdarui:

  • Mėsa liesa (apie 450 g);

  • Svogūnas didelis;

  • Alyvuogių aliejus 1 valg. š.;

  • Kiaušinis nebūtinai;

  • druska, prieskoniai, žalumynai.

Gaminimo eiga:

  • Suplakite kiaušinį, supilkite vandenį, druską, aliejų ir sumaišykite. Supilkite miltus ir vėl sumaišykite. Padarykite iš tešlos rutulį.

  • Tešlą įdėkite į ploną plastikinį maišelį ir palikite 30 min. Į šaldytuvą įdėti nereikia.

  • Kol tešla ilsisi, sumalkite mėsą. Keptuvėje vidutiniškai įkaitinkite aliejų ir apkepkite smulkiai supjaustytą svogūną. Svogūnus sumaišykite su mėsa, pasūdykite. Faršą pagardinkite prieskoniais ir žolelėmis.

  • O dabar pasimėgaukite koldūnų lipdymo procesu! Koldūnai gali būti visokiausių formų, todėl išsirinkite savo naminių koldūnų formą.

  • Koldūnus sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite vidutiniškai 5 minutes. Laiką pradėkite skaičiuoti nuo to momento, kai koldūnai iškils į paviršių. Virimo laikas priklauso nuo koldūnų dydžio: kuo didesni, tuo ilgiau virs. Nepervirkite!

  • Valgykite su graikišku jogurtu ar grietinės šaukšteliu.

Skanaus!

Koldūnus geriausia valgyti pietums.


p.s. Dažnai užduoda klausimą: "O tai su spirgučiais negalima valgyti koldūnų?". Galima, kai žmogaus svoris optimalus. Jei žmogus su antsvoriu ar nutukęs, geriau spirgučių ar kitų riebių padažų atsisakyti. Kai pasieksite optimalų svorį ir išmoksite jį išlaikyti, galėsite pasimėgauti naminiais koldūnais su spirgučiais.


Norite valgyti sveikiau ir numesti svorio? Pasiekite savo Svajonę! Užpildykite kalorijų skaičiuoklę ir rinkitės geriausią mitybos planą savo tikslui pasiekti.



bottom of page