Metant svorį dažnai iškyla klausimas: ar būtinai reikia valgyti tik virtą ar garuose ruoštą mėsą? Mitybos planas tik su virta mėsa, dažniausiai skiriamas ligoniams, todėl virta ir garuose ruošta mėsa asocijuojasi su dieta, ligonine ir neskaniu maistu. Toks požiūris į maistą, neretai atitolina norą keistis, o papildomi kilogramai taip ir lieka kaip sunkus akmuo ant pečių.
Jei neturite problemų su virškinimu, tai mėsą galite ruošti įvairiais būdais: kepti keptuvėje, ruošti garuose ar orkaitėje, virti ar troškinti. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį:
Pirma. Jei kepate mėsą keptuvėje, neturi susidaryti apdegusi plutelė, trumpiau sakant, NEPRIDEGINKITE ir NEPERKEPKITE. Kepant mėsą, nelaukite, kol susidarys tamsiai ruda pluta ar mėsa perdžius.
Keptuvėje vidutiniškai įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą, šiek tiek apkepkite, įpilkite vandens ir troškinkite keletą minučių, kol mėsa iškeps. Vandenį pilkite karštą, nes šaltas vanduo sukels didelius temperatūrų skirtumus ir sustabdys (nors ir trumpam) mėsos gaminimo procesą, kas gali pabloginti mėsos skonį. Be to, vandens reikia naudoti labai nedidelį kiekį. Jei įpilsite per daug vandens, patiekalo skonis nukentės.
Antra. Kepant keptuvėje, nenaudokite per didelio kiekio riebalų, nes riebalai susigeria į kepamą mėsą ir padidina suvartojamų kalorijų kiekį. Norėdami sumažinti riebalų kiekį, naudokite keptuves su storesniu dugnu, nes jos geriau paskirsto ir išlaiko šilumą. Truputį apkepę mėsą, nedideliame kiekyje riebalų, į keptuvę įpilkite šiek tiek vandens (karšto) ir užbaikite ruošti mėsą sumažinę ugnį. Patiekalas bus neapdegęs ir nesausas.
Trečia. Prieš apkepant mėsą, nevoliokite jos džiuvėsėliuose, miltuose ar kiaušiniuose. Apvoliotiems produktams iškepti reikalingas didesnis riebalų kiekis. Be to, riebalai susigeria į plutelę, o tai - papildomos kalorijos. Traški plutelė - tai papildomos kalorijos ne tik iš riebalų, bet ir iš produktų, kurie naudojami mėsai apvolioti: miltų, džiuvėsėlių, smulkintų riešutų, kiaušinių ir pan.
Apvolioti kepti mėsos patiekalai gali sukelti virškinimo problemų (sukelti refliuksą, skrandžio ir dvylikapirštės opos paaštrėjimą).
Dažniausiai pasitaikančios klaidos, kurios ne tik nepadeda numesti svorio, bet ir kenkia sveikatai:
Venkite valgyti riebaluose keptas bulves, fry bulvytes, skrudintą duoną ir pan. Kai valgote keptą mėsą, garnyrui rinkitės virtas kruopas, virtas bulves ar duoną bei
šviežias, termiškai neapdorotas daržoves ar garuose ruoštas šviežias ar šaldytas daržoves (rečiau virtas).
Keptas maistas su keptu maistu – peilis ne tik skrandžiui, bet ir visai virškinimo sistemai.
Be to, reikėtų neužmiršti, kad metantys svorį dažnai ir taip jau turi problemų su virškinimo sistema: kankina refliuksas, nustatytos skrandžio ir dvylikapirštės opos, lėtinis pankreatitas ir t.t.
Neruoškite šašlykų ar kitų mėsos kepsnių ant atviros liepsnos. Susidaro degėsiai, kurie jokios naudos sveikatai neatneša.
Dažnai po tokių šašlykų "sustoja" skrandis", vadinasi ir visas svorio metimas. Kol virškinimas atsistatys, gali užtrukti savaitė.
Kepta mėsa su apskrudusia, sausa ir kieta duona - didžiulis krūvis skrandžiui.
Gali atsirasti ar paaštrėti virškinimo problemos. Po kepto sauso maisto padidėja troškulys. Padidėjęs cirkuliuojančio vandens kiekis organizme, gali padidinti kraujospūdį.
Apskrudusi mėsa su aštriais prieskoniais ir padažais, kuriuose neretai yra daug druskos ir cukraus, labai dažnai sukelia virškinimo problemas.
Po smagių iškylų, neretai tenka vartoti vaistus, kad sumažinti refliuksą, padidėjusį rūgštingumą, pilvo pūtimą, vidurių užkietėjimą ar viduriavimą ir t.t.
Apskrudęs, aštrus ir sūrus (padažai) maistas sukelia troškulį. Per didelis druskos (natrio) kiekis mityboje sąlygoja skysčių susilaikymą organizme, kas gali padidinti kraujo spaudimą.
Metant svorį, bet kokios dešrelės netinkamas pasirinkimas (viena išimtis, kad dešreles pasigaminsite patys).
Dešrelės - tai pusgaminis, kurio sudėtyje yra didelis kiekis riebalų, druskos ir konservantų. Be to, gaminant dešreles, ne visada naudojama aukščiausios rūšies ir kokybės mėsa.
Žinoma, reikėtų skaityti etiketes, tačiau geriau vengti tokio produkto ir nepirkti. Jos netinka nei sveikai mitybai, nei metant svorį.
Metant svorį, mėsą pirkite ir marinuokite patys. Tik tada galėsite kontroliuoti suvartojamų riebalų ir druskos kiekį.
Daugelį receptų iš mitybos plano www.emityba.lt galima ruošti keliais būdais: kepti, troškinti, virti, ruošti garuose ir orkaitėje. Tik reikia išlaikyti nurodytus kiekius. Metant svorį, reikia žinoti savo porcijos dydį. Užsisakę mitybos planą, tiksliai žinosite, kokio dydžio turi būti Jūsų porcija, be to, galite pasirinkti mitybos planą pagal valgymo tipą:
Mitybos planas: "Valgau viską"
Mitybos planas: "Vegetaras"
Mitybos planas: "Be pieno produktų"
Mitybos planas: "Be gliuteno"
Mitybos planas: "Be pieno produktų ir be gliuteno"
Mitybos planas: "Detox"
Mitybos planas: "Šeimai"